Ελεύθερος Τύπος

 

Πέμπτη 27 Απριλίου 2006

Ι.ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ

Χτύπησαν Σύνταγμα για συμβολισμό

Η 17Ν ήθελε να δείξει ότι είχε δυνατότητα να επιτεθεί στην καρδιά της Αθήνας/ Ηξεραν ότι μπορούσαν να υπάρξουν αθώα θύματα, καθώς τα θραύσματα της ρουκέτας διασκορπίζονται και το ωστικό κύμα είναι μεγάλο.

Της ΕΝΝΥΣ  ΜΑΓΙΑΣΗ

Έκδηλη  ήταν η συγκίνηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά , όταν κατά τη χθεσινή κατάθεσή του στην δίκη αναφέρθηκε στον αείμνηστο Θάνο Αξαρλιάν, που έχασε τη ζωή του από την ρουκέτα που «στόχο» είχε τον ίδιο. Ο Ι.παλαιοκρασσάς, είπε στους δικαστές πως εκείνο που του έχει κοστίσει αφάνταστα είναι ο χαμός εκείνου του παλικαριού.

                «Μου έχει κοστίσει πάρα πολύ», επανέλαβε σαν να μονολογούσε και έχοντας σκυμμένο το κεφάλι του από το έδρανο του μάρτυρα, όπου στεκόταν όρθιος και κατέθετε ως πολιτικός ενάγων.

                Επίσης υπογράμμισε ότι τόσο ο ίδιος όσο η σύζυγός του, η 18χρονη φίλη της κόρης του και ο οδηγός του που βρίσκονταν εκείνη την ημέρα μέσα στο υπουργικό αυτοκίνητο θα…

                «Θα είμαστε όλοι μακαρίτες, αν η ρουκέτα δεν είχε εκραγεί στο κράσπεδο του πεζοδρομίου αλλά πάνω στο αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίναμε»

 Ο  Ιωάννης Παλαιοκρασσας ενέφερε με ιδιαίτερο νόημα ότι μετά τη δολοφονία  του βουλευτή της Ν.Δ. Παύλου Μπακογιάννη η 17 Νοέμβρη στη δεύτερη προκήρυξή της για εκείνο το χτύπημα είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, πως αν ήθελαν τα μέλη της «να κάνουν τρομοκρατικό χτύπημα θα έριχναν βόμβες στην πλατεία Συντάγματος».

                Το έκαναν, λοιπόν, αυτό τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη και μάλιστα με αντιαρματικό πύραυλο στη συμβολή Καραγιώργη Σερβίας σ’ ένα σημείο όπου είναι πολυσύχναστο μέρα και βράδυ», πρόσθεσε ο άλλοτε υπουργός Οικονομίας.

ΛΕΠΤΟ-ΛΕΠΤΟ

                Ήταν 4 το απόγευμα της 14ης Ιουλίου 1992, όταν ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς αποχωρούσε  από το υπουργείο του. Στο πίσω κάθισμα του υπουργικού αυτοκινήτου κάθισαν η σύζυγος του Αθανασία και μια 18χρονη φίλη της κόρης του, ενώ στον οδηγό του έδωσε εντολή  να καθίσει στη θέση του συνοδηγού, διότι  ο Ι.Παλαιοκρασσας ήθελε να οδηγήσει ο ίδιος.

                « Ξεκίνησα να οδηγώ αργά και τη στροφή Βουλής και Καραγιώργη Σερβίας την πήρα ανοιχτά. Τότε άκουσα ένα δυνατό, αλλά σχετικά υπόκωφο θόρυβο γιατί το αυτοκίνητο ήταν θωρακισμένο. Αισθάνθηκα ότι έγινε έκρηξη και νόμισα αρχικά ότι ήταν βόμβες».

                Συνεχίζοντας είπε στους δικαστές ότι τότε είπε στους επιβαίνοντες να κατέβουν αμέσως από το υπουργικό όχημα, διότι το μπροστινό μέρος του είχε πιάσει φωτιά και τελευταίος βγήκε από αυτό ο ίδιος.

                Ο Ι. Παλαιοκρασσας οδηγήθηκε ύστερα από λίγο στο υπουργείο του, όπου εκεί είχε φτάσει η σύζυγός του και η 18χρονη φίλη τους. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε ένας γιατρός και τότε βουλευτής της Ν.Δ. ο Αθαν. Βελίης, ο οποίος κατά τύχη ήταν παρών στην τρομοκρατική επίθεση. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που ενημέρωσε τον Ι.Παλαιοκρασσά ότι σκοτώθηκε συνάνθρωπός τους.

                « Μου είπε ο συνάδελφός μου βουλευτής ότι ο θάνατος του αείμνηστου Θ. Αξαρλιάν ήταν ακαριαίος».

Πρόεδρος: Αν  δεν παίρνατε ανοιχτά τη στροφή η ρουκέτα θα είχε πέσει στο αυτοκίνητο;

Παλαιοκρασσάς: Πράγματι και θα ήμαστε μακαρίτες.

                Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι η 17 Νοέμβρη εκτόξευσε τη ρουκέτα από τον 1ο όροφο ενός ξενοίκιαστου διαμερίσματος στην περιοχή όπου έγινε η έκρηξη. Ο Ι.Παλαιοκρασσάς απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως Ευτέρπης Κουτζαμένη είπε πως αν είχε σκοτωθεί τότε…

                «Δεν θα γινόταν τίποτα σπουδαίο. Απλώς κάποιος θα με αντικαθιστούσε  στη θεση του υπουργού».

Εισαγγελέας Γκουτζαμάνη: Γιατί το χτύπημα έγινε στο κέντρο της Αθήνας; Δεν θα μπορούσαν να σας χτυπήσουν κάπου αλλού;

Παλαιοκρασσάς: Επέλεξαν το Σύνταγμα για συμβολισμό ότι χτυπούν στη καρδία της πρωτεύουσας. Εγώ αυτό καταλαβαίνω.

Εισαγγελεάς Γκουτζαμάνη: Μπορούσαν οι δράστες να προβλέψουν ότι ήταν ενδεχόμενο να σκοτωθούν και να τραυματισθούν διερχόμενοι πολίτες;

Παλαικορασσάς: Φυσικά. Από ρουκέτα διασκορπίζονται τα θραύσματα  και το ωστικό κύμα είναι πολύ μεγάλο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πρώτα έθεσαν ερωτήσεις οι συνήγοροι υπερασπίσεως της οικογένειας Παλαιοκρασσά από τα έδρανα της Πολιτικής Αγωγής και συγκεκριμένα ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Αλέξανδρος Κατσαντώνης και η ποινικολόγος Μαρία Κευγά. Ο Α. Κατσαντώνης ρώτησε τον πολιτικώς ενάγοντα αν αυτός που πυροδοτεί μία ρουκέτα βλέπει ή όχι το στόχο του. Ο πρώην υπουργός είπε πως «πρέπει να έχει οπτική επαφή», τονίζοντας πως οι δράστες ήξεραν πολύ καλά ότι μέσα στο υπουργικό αυτοκίνητο πέραν του ιδίου βρίσκονταν ακόμη τρία άτομα.

Σε ό,τι αφορά δε την προκήρυξη της 17 Νοέμβρη για το συγκεκριμένο χτύπημα, ο Ι. Παλαιοκρασσάς είπε ότι όσα του καταμαρτυρούσαν οι δράστες « δεν ανταποκρίνονταν σε καμία πραγματικότητα».

Τάραξε τα νερά

το πρωτοσέλιδο του « Ε.Τ.»

Μία ερώτηση πολιτικού χαρακτήρα απαγόρευσε κατ’ αρχήν ο πρόεδρος και στη συνέχεια-ύστερα από πρόταση της εισαγγελέως Ε.Γκουτζαμάνη- ολόκληρο το δικαστήριο στη δικηγόρο του Δημήτρη Κουφοντίνα και ξέσπασε «θύελλα» στο εδώλιο και στα έδρανα της υπερασπίσεως. Οι δικηγόροι Ιωάννα Κούρτοβικ, Άρης Κωνσταντάκης και Δημήτρης Γκουντούνας μίλησαν για το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του « Ε.Τ.» της Μεγάλης Πέμπτης υπό τον τίτλο « Δικάζονται τα θύματα της ‘’17Ν’’» και για άλλα άλλων εφημερίδων, ισχυριζόμενοι ότι αυτά «φαίνονται ότι εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο» και πως έχουν «εγκαλέσει το δικαστήριο για ανοχή των συνηγόρων υπεράσπισης και των κατηγορουμένων» που στοχεύουν σε… «πιέσεις από εξωθεσμικά και εσωθεσμικά κέντρα».

Ο πρόεδρος Δ. Βερτέλλης αντέδρασε λέγοντας πως… « Αυτά που λέτε περί Τύπου μας αφήνουν αδιάφορους παντελώς. Αυτό που μας αφορά  είναι η δίκη. Η δίκη, όμως, έχει κάποιους κανόνες. Είναι εσφαλμένη η εντύπωσή σας».

Η Ι.Κούρτοβικ είπε ότι αποχωρεί προσωρινά (μόνο για χθες) από την διαδικασία, ενώ ο Δ.κουφοντίνας ανέφερε πως αρνείται να εκπροσωπηθεί από άλλο δικηγόρο.

Εισαγγελέας Γκουτζαμάνη: Η δικονομία δεν λέει ότι μπορούν να αποχωρούν οι δικηγόροι για λίγες ώρες από μια δίκη. Αν θέλετε αποχωρήστε και θα σας διορίσουμε άλλους δικηγόρους. Δημιουργείται εντυπώσεις.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ

Στην Εισαγγελέα έσπευσε  να μιλήσει ο Δ.Γκουντούνας ισχυριζόμενος, μεταξύ άλλων, ότι τα «δημοσιεύματα αυτά επακολούθησαν της εκδίκασης της υπόθεσης Μπακογιάννη». Και πρόσθεσε προς το δικαστήριο:

«Η οικογένεια Μητσοτάκη με μία σειρά παρεμβάσεων της καταδεικνύει ότι η δίκη είναι πολιτική».

Εισαγγελέας Γκουτζαμάνη: « Δεν διαβάζουμε εφημερίδες».

Κούρτοβικ: «Δεν αποχωρούμε γιατί υπήρξαν δημοσιεύματα αλλά γιατί επηρεάζεστε από αυτά».

Εισαγγελέας Γκουτζαμάνη: «Μία ερώτηση σας απαγόρευσε ο πρόεδρος και αποχωρείται;»

Έντονα αντέδρασαν οι συνήγοροι του Ι.Παλαιοκρασσά κατά της τακτικής των συναδέλφων τους της υπερασπίσεως. Ο καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαντώνης τόνισε πως αδίκως διαμαρτύρονται  οι δικηγόροι της άλλης πλευράς, τονίζοντας πως οι ερωτήσεις που θέτουν προς τον εντολέα του είναι εκτός δικονομίας. Επιπροσθέτως, η Μαρία Κευγά υπογράμμισε πως « τέτοια κατάσταση δεν δημιουργείται σε κανένα άλλο δικαστήριο ανά την Ελλάδα».

Η εισαγγελέας Ε.Γκουτζαμάνη πρότεινε να αποσταλούν τα συγκεκριμένα πρακτικά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και εν συνεχεία στο ΔΣΑ, ζητώντας τη διακοπή της δίκης για σήμερα το πρωί. Η εισήγηση αυτή έγινε πάραυτα δεκτή από το διακστήριο.

Εν τω μεταξύ, σε νοσοκομείο της Αθήνας βρίσκεται από τη Μεγάλη Παρασκευή η Σταυρούλα Αξαρλιάν, η χαροκαμένη μητέρα του αδικοχαμένου Θάνου και για το λόγο αυτό χθες δεν ήταν παρούσα στη δίκη, όπως είπε στο δικαστήριο ο συνήγορός της. Εξ αυτού του λόγου απών ήταν και ο γιος της Σέργιος.